Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Britta Bolmenäs, pastor i Missionskyrkan i Värnamo, om hur pandemin har förändrat deras verksamhet. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Missionskyrkan i Värnamo fortsätter med webb-sändningar ”Vi tvingades bli digitala”

Uppdaterad
Publicerad

När antalet besökare vid offentliga tillställningar begränsades kraftigt under pandemin fick kyrkorna tänka nytt. Många kyrkor började livesända sina söndagsgudstjänster och det är något flera församlingar har fortsatt med efter pandemin.

– Vi tvingades bli mer digitala, säger Britta Bolmenäs, föreståndare i Missionskyrkan i Värnamo.

När smittspridningen var som störst begränsades möjligheten för att träffas kraftigt i det svenska samhället. Även för kyrkorna innebar restriktionerna hela tiden nya direktiv att förhålla sig till.

– Vi bestämde oss tidigt för att försöka gilla läget och försöka anpassa oss efter de nya förutsättningarna, säger Britta Bolmenäs.

Fortsätter med webbsändningar

Missionskyrkan i Värnamo tog emot de antal personer de fick till gudstjänst och sedan började de sända söndagsgudstjänsterna live på webben. De började också spela in andakter som församlingsmedlemmar och andra kunde ta del av via streaming.

Kyrkan klarade detta tack vare att det fanns medlemmar som hade kunskaper inom området. När församlingen nu åter kan samlas har det funnits diskussioner om de ska fortsätta sända gudstjänsterna på webben.

– Det är klart att vi vill samlas i kyrkan, men har man inte möjlighet att komma är det ju jättebra att man kan vara med digitalt.

Församlingen har runt 600 medlemmar och varje söndag samlas runt 200 till gudstjänst.

I klippet berättar Britta Bolmenäs mer om vad som hänt efter pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre år med pandemin i Jönköpings län

Mer i ämnet