Församlingarna var snabba att anpassa verksamheten under pandemin. Kungsportskyrkan i Huskvarna samlade i ett skede medlemmarna till gudstjänst på parkeringen. Foto: Kristin Renulf / SVT

Kyrkorna var snabba på att anpassa verksamheten under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin har lett till att de kristna församlingarna har tvingats bli mer digitala och använda ny teknik i större utsträckning än tidigare.

– Vi direktsänder numera våra gudstjänster på webben, säger Marcus Ardenfors, föreståndare för pingstförsamlingen i Jönköping.

Kungsportskyrkan i Huskvarna sände också sina söndagsgudstjänster live på webben under pandemin, det gör de inte längre. Däremot lägger de ut delar av gudstjänsterna på webben i efterhand.

– Vi vill helt enkelt att människor ska komma till kyrkan och inte sitta hemma i soffan och titta, säger församlingens föreståndare David Axelsson.

Men enligt honom använder församlingen digitala verktyg i mycket högre grad nu jämfört med före pandemin.

– Många av dem som möjliggjorde webbsända gudstjänster med bra ljud- och bildteknik är unga tonårskillar. Utan dem vet jag inte vad vi hade gjort.

Församlingen har även utökat sitt diakonala arbete under pandemin.

Mer digitala efter pandemin

Pingstförsamlingen i Jönköping har också blivit mer digitala efter coronapandemin och de har fortsatt att sända sina gudstjänster på söndagar på webben. Församlingens föreståndare Marcus Ardenfors tycker att det nästan känns overkligt att tänka tillbaka på den ovissa tiden när antalet som fick besöka gudstjänsterna ständigt förändrades.

– Det positiva är nog att vi i högre grad har insett värdet av våra relationer.

Även Svenska kyrkan i Jönköping berättar om att pandemin gav dem en puff framåt i arbetet med digitala verktyg. Det som lever kvar är också en viss distans vid samlingar och användandet av handsprit.

Men flera av företrädarna för de församlingar vi pratat med säger att mycket av verksamheten nu åter är på samma sätt som före pandemin.

I klippet ser du när Kungsporten i Huskvarna firade gudstjänst på parkeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glädjen var stor när församlingen i Kungsportskyrkan i Huskvarna äntligen kunde fira gudstjänst tillsammans. Foto: Kristin Renulf / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tre år med pandemin i Jönköpings län

Mer i ämnet