Fyrhjulingar och bandvagnar användes för att räddningspersonal skulle kunna ta sig fram i köerna under onsdagsförmiddagen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Efter snökaoset på E4 – räddningstjänsten ska utredas externt

Uppdaterad
Publicerad

Efter att både personbilar och lastbilar fastnade många timmar på E4 under tisdagen ska räddningstjänstens insats utvärderas externt.

– De får titta på vad som gjordes, vad som har fungerat bra och mindre bra, säger Samuel Nyström, räddningschef i Jönköping.

Räddningsinsatsen vid snökaoset på E4:an under tisdagen och onsdagen har beskrivits som den största sedan 1995. Nu kommer en extern utredning av räddningsinsatsen göras – något som räddningstjänsten i Jönköping endast gör vid enstaka tillfällen.

– Just att vi vänder oss utanför organisationen är att vi vill ha utifrånperspektiv. Det handlar dels om storleken på insatsen, dels konsekvenserna, eftersom så många personer var inblandade och berördes av detta. Det är en ovanlig händelse, säger Samuel Nyström.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

Samarbete med andra

Utredarna ska titta på insatsen och hur räddningstjänsten samarbetade med andra myndigheter – men även hur kommunens samarbete fungerade internt mellan olika avdelningar.

– Vi satte upp ett mål med insatsen och till stora delar tycker vi att vi uppnådde det. Sen är frågan om det kunde gått snabbare, eller om vi kunde gjort något annorlunda, säger Samuel Nyström.

Hur ser du på insatsen idag – är du nöjd?

– Jag är nöjd med hur vi hanterade insatsen, men vi får se vad som kommer fram.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Andersson, bärgare, berätta om arbetet i snökaoset under natten och förmiddagen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aprilsnön och trafikkaoset i Sydsverige

Mer i ämnet