Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi får rapporter om unga som blivit sjuka efter studentfirande och studentresor, säger biträdande smittskyddsläkare David Edenvik. Foto: SVT/TT/Johan Nilsson

Efter studentfiranden och bröllop – nu ökar covidfallen snabbt i Jönköpings län

Publicerad

Förra året avtog smittspridningen något under sommarmånaderna. Det ser inte ut att bli fallet i år. På bara en vecka har antalet smittade mer än fördubblats och biträdande smittskyddsläkare David Edenvik uppmanar nu till att stanna hemma vid sjukdom och att ”tänka sig för” vid större sammankomster.

– Vi har en kraftig ökning av sjuka i samhället nu. Vi får rapporter om unga som blivit sjuka efter studentfirande och studentresor. Och när vi tittar på de faktiska talen så har det ökat ganska kraftigt senaste veckan, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare.

Men mörkertalet är naturligtvis stort, då det i stort sett bara är vårdpersonal och personer som söker sig till vården som provtas.

Ökning med 175 procent på en vecka

Förra veckan registrerades över 100 fall. Tidigare veckor har antalet legat runt 30-40 fall per vecka. Sommarens firande av student, bröllop och andra sammankomster tros ligga bakom den kraftiga ökningen av covid-19 i länet.

– Vi har en ny variant av omikron som vi tror är mer smittsam. Vi ser att den har tagit sig in på våra särskilda boenden, där många äldre, sköra personer bor.

Äldre väntar med sprutan

Alla över 65 år har erbjudits en fjärde dos vaccin, men bara 75 procent har tagit den.

– Vi önskar att fler hade tagit den och hoppas att fler gör det nu och inte väntar in höstens dos.

Under hösten kommer äldre och personer i vissa riskgrupper erbjudas en höstdos av vaccin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet