Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Eksjöborna måste skärpa sig – låga grundvattennivåer i kommunen igen

Eksjöborna måste skärpa sig – låga grundvattennivåer i kommunen igen

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i Eksjö kommun börjar bli låga igen. Något bevattningsförbud finns inte i nuläget, men Eksjöborna uppmanas att spara på vatten.

Det är inte första gången Eksjö kommun brottas med låga grundvattennivåer. Trots uppmaningar om sparsamhet så behövs nu mer nederbörd och eventuellt vissa åtgärder. Grundvattennivåerna har återigen sjunkit, i vissa magasin är det enligt Eksjö energi, ”riktigt lågt”.

– Vi har haft torrperioder år 2017 och 2018 och hade då stora informationskampanjer om sparsamhet och vi fick bra gehör och sjunkande förbrukningskurvor. Men sedan slutet av 2019 har kurvan vänt uppåt igen, säger Torbjörn Johansson, VA-chef på Eksjö energi.

I nuläget är situationen med de låga grundvattennivåerna i Eksjö hanterbara, men boende uppmanas ändå att vara sparsamma med grundvatten, enligt Torbjörn Johansson.

Om inte grundvattennivåerna blir bättre i Eksjö kommer åtgärder att vidtas, se mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer