Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En varg dödade minst 30 får natten till fredag. Bertil Andersson, besiktningsman, Länsstyrelsen kan bekräfta att man skjutit en fullvuxen varghane. Foto: Nadia Mattsson/P4 Göteborg och Jonas Ekströmer/TT

Varg sköts efter fårattack utanför Mullsjö: ”Vet inte om det är rätt individ”

Uppdaterad
Publicerad

Under skyddsjakten som pågick under helgen efter den omfattande vargattacken mellan Mullsjö och Ulricehamn, sköts en varg en bit från området av ett jaktlag utsett av länstyrelsen. Men det är ännu oklart om det var rätt varg.

Hör i klippet Bertil Andersson, besiktningsman för rovdjur, Länsstyrelsen Västra Götaland berätta om vargen som skjutits.

Skyddsjaktsbeslutet gick ut på att skjuta en varg i det specifika området vid det så kallade Brängenreviret. En varg sköts också en bit från området, men än vet man inte om det är samma varg som orsakat attacken.

– De har ju inte namnlappar på sig, vi får skjuta den varg vi kommer åt, säger Bertil Andersson.

Väntar på provsvar

Vargen är skickad på obduktion och prover har tagits på både varg och får från attacken. Inom en vecka ska man veta om vargen som skjutits är den som låg bakom attacken.

Ledarhannen som är skyldig

Enligt Länsstyrelsen är det alfahannen i Brängenreviret som låg bakom attacken vid Årås kvarn. Det visar resultaten av DNA-prover som tagits från de attackerade fåren. Dock vet man alltså ännu inte om det var den vargen som sköts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.