Räddningsförbundet i Eksjö föreslår att energidrycker ska förbjudas i skolan. Foto: TT

Vill förbjuda energidrycker i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Höglandets räddningstjänstförbund vill nu förbjuda energidrycker i skolorna i Vetlanda kommun. Orsaken är att drycken ökat kraftigt och de menar att den har negativa effekter på barn och ungdomar.

Förslaget om att förbjuda energidrycker har tagits upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. I den tjänsteskrivelse som gjorts av Höglandets räddningstjänstförbund läggs flera argument fram till varför ett förbud behövs.

Kraftig ökning

– Vi har fått höra av skolpersonal att bruket av energidrycker har ökat kraftigt i skolorna. Det har gett negativa effekter både bland enskilda elever och i skolmiljön i sin helhet, säger Paula Claesson, säkerhetssamordnare på Höglandets räddningstjänstförbund till Vetlanda Posten.

Hon säger till tidningen att skolpersonal flaggat för att drycken kryper längre ni i åldrarna och att vissa hoppar över frukosten och dricker energidrycker istället.

Kommunalrådet Henrik Tvarnö (S) säger till tidningen att kommunstyrelsen ser positivt på ett beslut, men säger samtidigt att ett beslut inte alltid är den effektivaste lösningen.

– Det vore betydligt bättre att försöka få barn och vuxna att förstå att energidryckerna inte har positiva effekter som man kanske tror.

Förslaget ska nu diskuteras vidare i barn- och utbildningsnämnden.

Gunilla Hasselgren förklarar nackdelarna med energidryck

Så här säger unga smålänningar som dricker energidryck

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.