Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du EU-parlamentarikern Ilan De Basso (S) berätta vilka säkerhetsåtgärder som gjorts för de svenskar som tjänstgör i EU-administrationen i Bryssel. Foto: Fredrik Sandberg/TT

EU-parlamentarikern Ilan De Basso om terrordådet i Bryssel

Publicerad

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Ilan De Basso från Jönköping, som bor i Bryssel, fick mängder med samtal och sms från oroliga anhöriga efter nyheten om terrordådet.

– De undrade om jag mådde bra och var i säkerhet.

På måndagskvällen sköts två svenskar till döds i ett terrordåd i den belgiska huvudstaden Bryssel. Ilan De Basso bor i staden precis som den svenska personal som jobbar i hans stab.

De Basso var dock i Strasbourg när nyheten om dådet skedde.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

– Tanken är att det kan inte stämma. Man hoppas att det är felaktiga uppgifter, säger han.

I klippet ovan berättar han vad som gjorts för den svenska personalen som jobbar i EU-administrationen efter dådet i Bryssel.

Sympatier för IS

Gärningsmannen har i en video på den sociala medieplattformen X uttalat sina sympatier för terrorsekten IS. Under tisdagsmorgonen sköts han till döds i samband med ett polisingripande.

Enligt medieuppgifter var offren iklädda svenska fotbollströjor med anledning av fotbollsmatchen mellan Belgien och Sverige.

– Att det finns personer som bär på sådant hat att de har ihjäl oskyldiga människor för att de bär på en landslagströja. Jag bär alltid den svenska landslagströjan när det är turné och matcher. Det klart att man tänker att det kunde vara vem som helst av oss, säger Ilan De Basso.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet