Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Jens Sjöberg, doktorand på Jönköping University, vad han tycker saknas i toppolitikernas sociala medier-inlägg. Foto: Irma Hellman/SVT

Forskaren om sociala medier: Viktigt att balansera offentligt och privat

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Nu under valtider är det extra viktigt att vara aktiv på sociala medier som politiker, menar Jens Sjöberg som är doktorand på Jönköping University. Men det är inte viktigt bara i valtider utan det är alltid viktigt att finnas på sociala medier för väljarnas skull.

För att bringa klarhet i hur länets toppolitiker framställer sig på sociala medier tog SVT hjälp av Jens Sjöberg som forskar om digitala medier på Jönköping Univeristy. Efter att han scrollat på politikernas olika flöden och jämfört dem med varandra är det en aspekt i aktiviteten som sticker ut – hur många av inläggen som visar politikernas personlighet.

– Vissa av politikernas konton som jag har tittat på innehåller väldigt lite av den personliga delen och vissa andra konton som är lite mer av den delen, säger han.

I klippet berättar Jens Sjöberg mer om vad han tycker saknas i toppolitikernas sociala medier-inlägg.

Hot och hat mot politiker

Jens Sjöberg lyfter upp att det finns en hotbild mot offentliga personer som politikerna behöver ta ställning till i samband med sin närvaro på sociala medier.

– Det är viktigt att tänka på att det finns en hotbild. När det kommer till offentligeten är hotbilden något som gör att vissa drar sig för att vara för personliga på sociala medier, säger han.

Framgångsrika inlägg

Jens Sjöberg menar att det är en svår uppgift för offentliga personer att vara aktiv på sociala medier eftersom väljarna dels vill lära känna personen de följer och dels vill få nödvändig information. Det finns olika sätt att vara personlig på sociala medier.

Hur ska man utforma ett sociala medier-inlägg för att nå väljarna effektivt?

– Det handlar om vad kärnan i det jag vill kommunicera är. Det ska vara ett samspel mellan bild och text. Det är viktigt att det hör ihop, säger Jens Sjöberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet
Mer Jönköping
Mer Nyheter