Politikerna är mest aktiva på Facebook och minst aktiva på Tiktok. Se listan längre ner i artikeln. Foto: TT

Så aktiva är länets toppolitiker på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

SVT har gått igenom hur toppolitikerna från länet använder sociala medier. Vi har analyserat hur aktiva de är på olika sociala medier och på vilket sätt de profilerar sig på plattformarna.

SVT har granskat de politiker från länet ligger högt upp på partiernas valsedlar till riksdagen. De är Ciczie Weidby (V), Carina Ödebrink (S), Emma Hult (MP), Anders Karlsson (C), Jakob Olofsgård (L), Mats Green (M), Acko Ankarberg Johansson (KD) och Eric Westroth (SD).

Annie Lööf (C) är ju partiledare bördig från Värnamo men som numera är boende i Nacka. Vi har därför valt att koncentrera oss på hennes partikollega Anders Carlsson boende i Nässjö.

Val 2022 Jönköpings län

Aktivitet och närvaro

När det kommer till politikernas närvaro på sociala medier är de generellt mest aktiva på Facebook och minst aktiva på Tiktok. Det är bara Jakob Olofsgård (L) som har ett konto på Tiktok och två politiker, Carina Ödebrink (S) och Emma Hult (MP), har varsitt konto på Snapchat. På Facebook publicerar ungefär hälften av politikerna mellan tre och fyra inlägg i veckan och hälften håller sig till ett eller två inlägg i veckan. Vänsterpartiets Ciczie Weidby är en av de politikerna som är mest aktiv på Facebook och publicera ibland två inlägg per dag.

På Instagram och Twitter publicerar de flesta av politikerna ungefär ett inlägg i veckan. Carina Ödebrink (S) sticker ut och publicerar ungefär tre inlägg per vecka på Instagram. På Twitter är det färre av politikerna som är aktiva men de som är det publicerar ungefär ett eller två inlägg i veckan. På Twitter sticker Jakob Olofsgård ut eftersom han publicerar ungefär två till tre inlägg per dag.

Vem har flest följare?

På Facebook har en del gömt uppgiften om hur många vänner alternativt följare de har. Därför jämför vi uppgifterna med varandra beroende på vilken inställning politikern har valt.

Topp tre flest vänner på Facebook:

  1. Mats Green (M), 3 735 vänner.
  2. Acko Ankarberg Johansson (KD), 3 430 vänner.
  3. Jakob Olofsgård (L), 2 300 vänner.

Topp tre flest följare på Instagram:

  1. Emma Hult (MP), 1 803 följare.
  2. Acko Ankarberg Johansson (KD), 1 344 följare.
  3. Jakob Olofsgård (L), 870 följare.

Topp tre flest följare på Twitter:

  1. Acko Ankarberg Johansson (KD), 5 176 följare.
  2. Jakob Olofsgård (L), 2 189 följare.
  3. Emma Hult (MP), 1 876 följare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar riksdagsledamöterna Emma Hult (MP) och Mats Green (M) varför de inte är aktiva på sociala medier som domineras av unga väljare. Foto: Irma Hellman/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet