Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar riksdagsledamöterna Emma Hult (MP) och Mats Green (M) varför de inte är aktiva på sociala medier som domineras av unga väljare. Foto: Irma Hellman/SVT

Toppolitikerna från länet med flest följare på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamöterna från Jönköpings län, Mats Green (M) och Emma Hult (MP), har många följare på två av de mest populära sociala medierna. Båda två är eniga om att det är viktigt att vara aktiv på sociala medier som politiker för att möta både trogna väljare och de som tycker annorlunda.

Centerledaren Annie Lööf bördig från Värnamo är den politiker från länet som har allra flest följare på sociala medier.

Tilllsammans med henne henne så visar SVT:s genomgång att det är riksdagsledamöterna Mats Green (M) och Emma Hult (MP) som har flest följare på Facebook respektive Instagram. Det innebär att de når flest personer på sociala medier av länets toppolitiker.

Val 2022 Jönköpings län

Planerar du vilken bild av dig själv du presenterar på sociala medier?

– Nej det gör jag väl inte. Jag har ingen direkt strategi kring det här. Jag lägger ut det som jag tycker är roligt och det som är intressant. Jag tror inte du kan förmedla en bild av dig själv som inte stämmer, säger Mats Green (M).

– För ganska många år sedan fick jag göra ett slags vägval i hur mycket jag skulle berätta om mig själv. Jag har valt att inte vara privat men försöker vara så personlig som möjligt. Jag lägger upp en del bilder från mitt privatliv också för att visa att jag gör något annat än politik. Planen är att visa så mycket som möjligt av mig själv, säger Emma Hult (MP).

Personen bakom politikern

Båda politikerna publicerar mest inlägg som handlar om deras politiska budskap. Ungefär 80 till 90 procent av inläggen handlar om politik medan resten är av personlig karaktär.

Varför är du inte mer personlig på sociala medier?

– Jag tror att jag är ganska personlig på ”stories” för att det är lättare att uppdatera i stunden. Jag har också frågat mina följare med jämna mellanrum och då är det politik man är intresserad av eller hur det fungerar att vara riksdagsledamot, säger Emma Hult (MP).

– Jag tycker att jag är personlig ganska mycket. Jag tillhör inte dem som vill lägga ut alla känslor på sociala medier utan jag lägger ut det jag trivs med och som jag tycker är roligt men som ändå är autentiskt och äkta. Jag tror människor ser om det är tillrättalagt på något sätt, säger Mats Green (M). 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022 Jönköpings län

Mer i ämnet