Foto: TT

Extramöte med anledning av torkan

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den svåra torkan höll Länsstyrelsen i Jönköpings län med kort varsel ett extramöte för att diskutera läget med länets kommuner och andra parter.

– Det är en extrem situation med höga temperaturer som påverkar både människor och djur på olika sätt och vi kände att vi måste prata ihop oss, säger Lars Sandberg, chef för landsbygdsavdelningen på länstyrelsen.

Det är extremt torrt i skog och mark. Torkan drabbar just nu i stort sett hela landet och brandrisken är stor. I hela Jönköpings län råder eldningsförbud och i Värnamo, Vetlanda, Eksjö, Gnosjö och Nässjö är det även bevattningsförbud, enligt länsstyrelsen.

– Det är en allvarlig situation på många olika sätt, säger Lars Sandberg.

Kan drabba länet

Han syftar bland annat på risken för bränder, brist på foder och låga grundvattennivåer. Länsstyrelsen har sedan en tid tillbaka arbetat med frågan genom att bland annat samordna länets resurser, och skapa gemensamma lägesanalyser.

Under fredagen höll landshövdingen därför alltså ett högnivåmöte med länets berörda aktörer. Förutom företrädare för kommunerna fanns även Försvarsmakten, Region Jönköpings län och LRF på plats för att diskutera det allvarliga läget.

– Risken för bränder finns här också och grundvattnet sinar, säger Lars Sandberg.

Inte vanligt

Att länsstyrelsen på kort varsel, bara några dagar innan, kallar till ett högnivåmöte med anledning av torkan är ovanligt. Enligt Lars Sandberg blev uppslutningen stor och han tror det beror på att alla förstår allvaret i den här situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.