Mannen har fällts för åtta olika brott. Foto: Foto: TT

Falska ambulanssjuksköterskan dömd för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha arbetat som ambulanssjuksköterska i Region Jönköpings län utan att vara utbildad sjuksköterska har tidigare dömts för flera brott, rapporterar P4 Jönköping.

För ett par månader sedan dömdes mannen för bedrägeri, samtidigt som han ska ha arbetat som ambulanssjukvårdare. Agneta Ståhl som är sjukvårdsdirektör för medicinsk vård känner inte till att mannen är dömd, när P4 Jönköping intervjuar henne.

– Det är inget som jag har vetat om tidigare. Det är allvarligt, säger hon.

Totalt handlar det om åtta olika brott som mannen fällts för, bland annat olika former av bedrägerier mot arbetsgivare och Försäkringskassan.

Lämnade utbildningsintyg

Enligt Agnetha Ståhl så har mannen aldrig varit anställd som sjuksköterska. Däremot så finns det uppgifter från kollegor som säger att han har utfört arbetsuppgifter som sjuksköterska när han arbetat vid ambulansen. 

Mannen har under flera år arbetat som ambulanssjukvårdare, men i början av året lämnade mannen in intyg på att han var färdigutbildad sjuksköterska, enligt Agneta Ståhl. Mannen ska då enligt kollegor ha fått utföra en del arbetsuppgifter som en sjuksköterska endast får göra. 

– Vi gjorde en kontroll via Socialstyrelsen som vi gör med alla anställda och fick ett svar efter tre veckor att det inte fanns något intyg från mannen. Han konfronterade då av sin chef och sedan sjukskrev sig mannen, sa Agnetha Ståhl till SVT under onsdagen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.