Någon eller några personer har slagit till mot äldre personer i Värnamotrakten och lyckats komma åt pengar. Foto: SVT

Falska fotoförsäljare stjäl från äldre

Uppdaterad
Publicerad

En våg av brott mot äldre har slagit mot Värnamotrakten. Bedragarna har utgett sig för att sälja tavlor och foton – och har sedan trängt sig in i åldringarnas bostäder. Vid minst två tillfällen har offren varit funktionshindrade.

– Det är väldigt allvarlig brottslighet, säger Maria Lavesson, vakthavande befäl vid polisen i Jönköping.

De senaste dagarna har polisen mottagit flera anmälningar av brott med liknande tillvägagångssätt. Någon eller några personer har slagit till mot äldre personer i Värnamotrakten och lyckats komma åt pengar.

– Vi har minst tre fullbordade brott och ett försök som vi känner till just nu. Vid samtliga tillfällen har tillvägagångssättet varit detsamma, säger Maria Lavesson.

Gärningsmannen har knackat på dörren till de äldres bostäder och sagt sig vilja sälja foton och tavlor med djurmotiv. Och genom att vara ytterst påstridig har man sedan trängt sig in i bostaden för att sedan plocka på sig värdesaker.

– Det är naturligtvis väldigt obehagligt att vara med om en sådan här händelsen. Det är anmärkningsvärt att man riktat in sig på äldre – att de ska tvingas vara rädda för sådant här, suckar Maria Lavesson.

”Ring polisen direkt”

Polisen har tagit händelserna på största allvar och har kontaktat grannsamverkansgrupperna i området. Dessutom uppmanar man till försiktighet.

– Det kan vara svårt när de är väldigt påstridiga. Men försök att inte släppa in människor du inte känner. Kräv identitetshandling och se till att ha pengar och plånbok svårtillgängligt på en plats som bara du själv känner till, säger Maria Lavesson.

– Och försök hålla ögonen öppna. Ring polisen direkt om något verkar knepigt.

Ingen misstänkt

Polisen hade på lördagen fortfarande ingen misstänkt gärningsman.

– Om det är en eller flera personer vet vi inte i nuläget. Det vi vet är att man använt sig av samma tillvägagångssätt. ​

Polisen i Jönköping har tidigare varnat för de så kallade ”växlingstjuvarna” som lurat äldre utanför sjukhusen i Jönköping och Värnamo.

– Det här är samtidigt bara ett av många sätt som förekommer när det gäller brott mot äldre, sa Claes Persson som är chef för polisens Circagrupp, en avdelning som jobbar med åldringsbrott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedragare lurar äldre

Mer i ämnet