I klippet hör du fältaren Andreas Stålbrand berätta på vilket sätt vuxennärvaron ute på kvällar och nätter kan lugna stökiga ungdomar. Foto: Johannes Tolf/SVT/Christine Olsson/TT arkivbild

Fältsekreteraren Andreas: Viktigt att vuxna är ute på kvällarna

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö kommuns fältsekreterare Andreas Stålbrand tycker att det är viktigt att vuxna är ute på kvällar och nätter för att motverka ungdomsstök. Han hoppas nu att fler föräldrar ska ställa upp.

I klippet hör du Andreas Stålbrand berätta på vilket sätt vuxennärvaron ute på kvällar och nätter kan lugna stökiga ungdomar.

– Jag hoppas att alla tar sitt eget lilla ansvar, säger han.

Corona Jönköping

Huruvida coronapandemin kommer att leda till mer stök i sommar när fler kanske spenderar semestern hemma vågar han inte sia om.

Men hur mår barn och unga nu under pandemin?

– De på gymnasiet tror jag har haft det ganska tufft. Vissa har ju tagit detta jättebra, sådana som kanske är lite skoltrötta. Sedan när de plötsligt får vara hemma så har det fungerat jättebra att plugga och de gör jättebra resultat. Medan andra har det snarare tvärt om, säger Andreas Stålbrand.

Flera kommuner saknar fältsekreterare

Vilket ansvar har egentIigen kommunerna för vad som händer ungdomarna på kvällar och helger? I Socialtjänstlagen står det att kommunen ska ha uppsökande verksamhet – men hur den faktiskt ser ut varierar väldigt mellan Jönköpings läns 13 kommuner, det visar en kartläggning som SVT Nyheter Jönköping gjorde i februari. Av länets 13 kommuner saknade sex fältsekreterare.

– Eftersom det inte är lagstadgat är det lätt för kommunerna att ta bort den delen. Den är också svår att kostnadsgranska, eftersom förebyggande arbete inte kan mätas i pengar, sa en fältsekreterare, som vi pratade med i vintras när vi ringde runt till länets kommuner.

Hur stödet organiseras är upp till varje kommun. Uppsökande verksamhet, som det står i lagen, behöver inte innebära att man finns där ungdomarna befinner sig på kvällarna, utan ett besök i skolan är också uppsökande verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet