Foto: Fredrik Sandberg / TT

Fängelse och utvisning efter omfattande verktygsstölder

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 30-årsålders har dömts för en rad verktygsstölder som ägt rum i flera kommuner på höglandet i slutet av förra året. Straffet för de båda männen blev två års fängelse samt utvisning.

Båda männen döms för stöld vid 17 tillfällen och märkesförfalskning efter att ha stulit registreringsskyltar som sedan monterats på ett annat fordon. Männen har erkänt samtliga brott.

Verktygen stals från fordon som samtliga tillhör hantverkare. Stölderna skedde nattetid när bilarna stod parkerade utanför hantverkarnas bostäder.

Skulle transporteras vidare

De båda männen hyrde en stuga i Stensjön från det att de kom till Sverige den 28 november till dess att de greps av polis efter en dramatisk biljakt den 1 december. Både i bilen och i stugan hittade polisen ett stort antal elverktyg, batterier och andra tillbehör. Större delen av godset i stugan var förpackat i plast och tejp i större kollin, för vidare transport.

Stölderna ska ha skett på olika platser på höglandet i Sävsjö, Vetlanda och Tranås kommuner. En stöld ska också ha inträffat i Ydre kommun.

Eksjö tingsrätt dömer alltså de båda männen till två års fängelse samt utvisning med förbud att återvända till Sverige inom 10 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.