Tomas Rundberg är rektor på Gyllenforsskolan i Gislaved där ett antal barn som åkt med en coronasmittad busschaufför nu sitter i karantän. Foto: SVT/TT

Färre elever på skola efter skolbusschaufför smittats av corona

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen dök färre elever än vanligt upp på Gyllenforsskolan samt Ängslyckans skola i Gislaved sedan en av kommunens skolbusschaufförer konstaterats insjuknat av coronaviruset.

I klippet hör du rektor Tomas Rundberg berätta om hur situationen har varit på Gyllenforsskolan efter det konstaterats att en skolbusschaufför smittats.

– Det är färre elever som har åkt med skolbussen idag, säger Tomas Rundberg när SVT besöker skolan på måndagen.

Corona Jönköping

Elever i karantän

I fredags kväll konstaterades att skolbusschauffören utvecklat sjukdomen covid-19. Under onsdagen körde chauffören fem elever. Eftersom detta var under tiden som chauffören kan ha varit smittbärare har smittskyddsläkare varit i kontakt med de berörda familjerna. Ingen av barnen har dock visat några sjukdomssymptom.

Barnen kommer, som en säkerhetsåtgärd, vara i karantän och vara hemma från skolan fram till den 18 mars.

– Läkarna har gjort den bedömningen att för säkerhet skull ska barnen vara hemma i två veckor, säger Tomas Rundberg.

Fler fall

Under helgen bekräftades att ytterligare två personer i Jönköpings län är smittade av det nya coronaviruset. Det handlar om två personer som varit på samma resa i norra Italien. Personerna är två kvinnor i 40-årsåldern som kom tillbaka från sin resa i norra Italien den 29 februari.

– De har så milda symptom att de inte behöver sjukhusvård och hålls nu isolerade i sina hem, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande från Region Jönköpings län.

Kvinnorna kommer att hålla kontakt med infektionskliniken fortlöpande och nu pågår arbetet med smittspårning.

Tio smittade i länet

Totalt är det nu tio personer i Jönköpings län som bekräftats vara smittade.

Coronavirusets spridning fortsätter att öka i omfattning. Under måndagen rapporterades sammanlagt ett 40-tal nya fall från sjukvårdsregionerna. Bland annat konstaterades de första fallen av virussjukdomen i Halland och Sörmland. Totalt är därmed över 250 personer smittade i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet