Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen, berätta mer om hur inventeringen av vildsvinsskadorna går till. Foto: Hanna Källebring/SVT

Färre vildsvinsskador på jordbruksmarken i Jönköpings län

Publicerad

Under våren har Länsstyrelsen i Jönköpings län gjort två inventeringar av skador som vildsvin orsakar i jordbruksmarken. Resultaten visar nu att skadorna har minskat betydligt, det bekräftar Ingemar Sjöberg som är viltvårdshandläggare på länsstyrelsen.

De minskade skadorna beror på att länets vildsvinsstam minskat kraftigt. 2019 införde regeringen nya regler för hjälpmedel vid jakt, vilket handlar om mörkerriktmedel som jägare får använda vid jakt efter vildsvin.

– Det gör att man kan komma åt dem mer eller mindre när det är helt beckmörkt. Det har haft en väldigt stor betydelse för jakten och möjligheten att decimera problemen och vildsvinsstammen, säger Ingemar Sjöberg.

I klippet hör du Ingemar Sjöberg berätta mer om hur inventeringen av skador i jordbruksmarken går till.

Skador av vildsvin i grödor och på tomtmark:

Vildsvin kan orsaka stora skador i bland annat jordbruksgrödor och trädgårdar.

Vildsvin som kommer in på en gård eller i en trädgård där de kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas hela året. Sådan jakt får även bedrivas av den som bor på en gård eller har en trädgård men som saknar jakträtt.

Skador ska i första hand förebyggas genom ordinarie jakt. De som har jakträttigheter och markägarna har ett gemensamt ansvar att följa utvecklingen av vildsvinsstammen och vara observanta på skador. Där skadorna riskerar att bli oacceptabla bör jakten ökas.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.