Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Henrik Källner, som driver ett säteri utanför Eksjö, skadorna i hans jordbruksmark. Foto: Hanna Källebring/SVT

Vildsvinens bök påverkar lantbruket utanför Eksjö

Publicerad

Trots att resultatet från länsstyrelsens inventeringar av skador från bökande vildsvin i jordbruksmark visar att skadorna har blivit färre drabbar det lantbrukarna. En lantbrukare som har fått handskas med efterdyningarna av vildsvinens skador är Henrik Källner.

– Det finns stora utmaningar i att hantera det där, säger han.

Under våren genomförde Länsstyrelsen i Jönköping två inventeringar av skador som har orsakats i jordbruksmark av vildsvin.

Henrik Källner, som driver ett säteri utanför Eksjö, har blivit drabbad av vildsvinens bök och de konsekvenser som skadorna för med sig. Under våren har han reparerat skadorna som vildsvinen har orsakat.

– Varje år får vi fundera på: ”är detta ett fält som är värt att bruka?” för skadorna kan vara så stora, säger han.

Allt tuffare för lantbrukare

Han tror att situationen kan bli mer ansträngd i samband med att den allmänna prisnivån stiger.

– I och med att vi har dyrare bränslepriser och utsäde så kommer det att bli tuffare och tuffare. Vi kanske måste fundera på om vi ska putsa av fältet och inte låta det producera någonting eller om vi ska hantera det.

I klippet ser du Henrik Källner visa skadorna i sin åkermark som vildsvinen orsakade i våras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.