Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Carlos Trischler, trafikingenjör vid Jönköpings kommun, om vilka problem det kan bli för snöröjningen med felparkerade elsparkcyklar. Foto: SVT

Felparkerade sparkcyklar problem för snöröjningen

Uppdaterad
Publicerad

Felparkerade elsparkcyklar är något som irriterar en hel del Jönköpingsbor. Vid snöfall kan det även ställa till bekymmer för snöröjningen.

– Det kan ju bli besvärligt om personal måste kliva ur snöröjningsfordon och ta undan dem, säger Carlos Trischler, trafikingenjör på Jönköpings kommun.

I Jönköping finns det sedan i våras cirka 450 elsparkcyklar att hyra via appar. Först ut var bolaget Qick och sedan i våras finns också aktören Tier. Tidigare år har elsparkcyklarna plockats in under vintermånaderna, men eftersom bolagen betalar en avgift till kommunen året runt behåller de cyklarna kvar ute denna vinter.

– Aktören Tier har dock meddelat att de drar in användandet när det är snö. Det andra bolaget Qick drar ner på antalet elsparkcyklar under vintern, säger Carlos Trischler.

Problem i många kommuner

Felparkerade elsparkcyklar är något som har upprört på många platser i landet där de finns. Synskadade och människor med andra funktionsvariationer har påtalat riskerna för dem med cyklar som ställs mitt på gångvägar eller trottoarer.

Jönköpings kommun utreder nu om de i framtiden ska kunna bötfälla bolagen som tillhandahåller sparkcyklarna om det är många felparkerade cyklar.

– Det görs redan i andra kommuner i landet och det skulle kunna vara ett verktyg.

Carlos Trischler tycker att kommunen har en bra dialog med de båda aktörerna som finns i Jönköping.

– Inför snöoväder brukar vi ta en extra kontakt med dem och betona vikten av att elsparkcyklarna inte får stå i vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer