Fem av miljöaktivisterna släppta. Foto: Privat

Flera miljöaktivister släppta ur häktet

Uppdaterad
Publicerad

Av de 16 aktivister som häktades efter bland annat olaga intrång på en torvtäkt i Bredaryd är nu elva släppta ur häktet.

Efter att miljöaktivister slagit läger på en torvtäkt på Flymossen i Bredaryd och bland annat fyllt igen diken efter torvbrytning, häktades 16 personer Flera miljöaktivister släppta ur häktet. De första aktivisterna var på plats den 16 juli på torvtäkten och greps i omgångar några dagar senare.

Några av dessa miljöaktivister har överklagat häktningen till hovrätten som beslutade att häva häktningsbesluten i elva av fallen.

Klimatkrisen

– Hovrätten har bedömt att risken för att de återfaller i brott inte är så stor att det är motiverat med häktning, säger Victor Backlund, som är åklagare i målet.

Misstankarna kvarstår dock mot även de släppta aktivisterna. De misstänks för grovt olaga intrång och grov skadegörelse.

Fyra av aktivisterna som prövats av hovrätten fått avslag. Därmed är fem personer kvar i häktet.

– En person har antingen inte överklagat häktningsbeslutet eller så har hovrätten inte hunnit hantera dennes överklagande ännu, säger Victor Backlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisen har vid flera tillfällen fått avvisa klimataktivister från torvtäkten i Bredaryd och nu har 18 anhållits. Hör polisens presstalesperson Johnny Gustafsson berätta mer i klippet. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet