Ulf Svensson, kommundirektör i Värnamo. Foto: SVT

Flest elavbrott i länet i Värnamo

Publicerad

Värnamo var den kommun i länet som drabbades av flest elavbrott under 2017. Åtta av tio elkunder i kommunen drabbades av minst ett längre elavbrott, visar en färsk rapport från Energimarknadsinspektionen.

– Det är förstås inte bra, det visar hur sårbart vårt moderna samhälle är, säger Ulf Svensson, kommundirektör i Värnamo.

Stora skillnader i länet

Rapporten från Energimarknadsinspektionen visar att det är stora skillnader mellan länets kommuner när det gäller hur många långa elavbrott som elkunder drabbades av. I Tranås var det 17 procent som drabbades av minst ett längre elavbrott under 2017. I Värnamo var den siffran 83 procent. Elva procent av elkunderna i Värnamo hade fler än fyra långa avbrott under 2018. För att ett elavbrott ska klassas som långt i statistiken ska det vara minst tre minuter.

Strömlöst Sverige

Orsaken till de många avbrotten i Värnamo är flera. Nätbolagen Eon och Värnamo Energi har vidtagit en rad åtgärder för att minska riskerna för framtida avbrott. Bland annat har arbetet med att gräva ner luftledningar fortsatt.

Avbrotten minskade 2018

Under förra året var det enligt kommundirektören Ulf Svensson färre långa elavbrott i Värnamo. Han tycker också att kommunen i dag har bra rutiner för att klara viktiga samhällsfunktioner vid en krishändelse som exempelvis ett längre strömavbrott.

– På de mest utsatta områdena har vi sett till så att vi har reservkraft så att vi med dieselaggregat klarar att driva verksamheten. Så de viktiga samhällsfunktionerna säkrar vi upp, säger Ulf Svensson.

Övertorneå värst drabbat

Störst andel elkunder som drabbades av minst ett långt elavbrott under 2017 var det i kommunerna Övertorneå och Ekerö, 99,87 respektive 99,46 procent. I Helsingborg var det bara knappt elva procent av elkunderna som drabbades av minst ett längre avbrott i elförsörjningen – det var lägst andel i landet.

Andelen elkunder som drabbades av minst ett längre elavbrott 2017 i procent (Avbrott minst 3 minuter)

Aneby 59

Gnosjö 58

Mullsjö 24

Habo 60

Gislaved 18

Vaggeryd 47

Jönköping 25

Nässjö 22

Sävsjö 57

Vetlanda 22

Värnamo 83

Eksjö 37

Tranås 17

Källa: Energimarknadsinspektionens rapport om leveranssäkerheten i Sveriges elnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet