Enligt barnläkaren Maria Ekelund har de fått in flera fall av RS-virus, och än är kulmen inte nådd. – Det bara ökar, säger Maria Ekelund, verksamhetschef på barnkliniken på länssjukhuset Ryhov. Foto: Pontus Lundahl TT/ Fredrik Weibull/SVT

Fler barn sjuka av RS-virus – föräldrar uppmanas hålla små barn hemma

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på barnakut och barnkliniker är stort. RS-virus gör fler barn allvarligt sjuka och antalet smittade som i vanliga fall brukar ha sin kulmen mellan december och april är i år högt för årstiden.

Redan i somras märktes en ökning av antalet barn som drabbats svårt av RS-virus. Ännu är inte kulmen nådd och sjukvårdsrådgivningen 1177 i Jönköpings län rekommenderar nu föräldrar att hålla sina barn hemma från förskolan om det finns ett spädbarn i familjen. De rekommenderar också att föräldrar undviker att vistas på platser med mycket människor.

– Det är många barn som är sjuka. Det märks både på barnakuten, där väntetiderna kan bli långa och på att vi har många barn som är inlagda, säger Maria Ekelund, verksamhetschef på barnkliniken på länssjukhuset Ryhov.

Förra året uteblev den stora toppen av RS-smittade spädbarn, vilket tros ligga bakom att så många fler blir allvarligt sjuka i år.

Hör Maria Ekelund berätta i klippet varför det är så och vad föräldrar ska tänka på

Söka hjälp för smittat barn

Om barnet är över ett år ska föräldrar söka hjälp via vårdcentralen eller jouröppen mottagning, om det är kvällstid.

Om barnet är under ett år ska föräldrar söka hjälp via barnmottagningarna som finns i Värnamo, Eksjö, Jönköping och Huskvarna.På kvällar och helger söks hjälp på barnakuten.

Om barn över ett år blir allvarligt sjuka på natten söks hjälp på barnakuten.Har barnet symtom ska du alltid kontakta vårdmottagningen först, i stället för att åka dit direkt. Då kan vårdpersonalen se till att ni tas emot, utan att riskera att smitta andra.

Källa: 1177.se och Maria Ekelund, barnläkare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.