Mässling är en mycket smittsam virussjukdom. Foto: SVT

Förbereder sig för mässlingsutbrott i länet

Publicerad

Efter mässlingutbrotten i Västra Götaland ser nu Region Jönköpings län över sina rutiner och riktlinjer för att förbereda sig om smittan kommer till Jönköpings län.

Som länets smittskyddsläkare får Malin Begnér just nu många frågor om mässling och det märks hur många undrar om de har det skydd som behövs.

– Göteborg ligger ju inte allt för långt bort ifrån oss. Så det är många som tänker till och ser över om de har ett skydd mot mässling, det märker vi

Mässlingsutbrott i Göteborg
Malin Begnér, smittskyddsläkare jönköpings län Foto: SVT

ju att de frågorna kommer in till vården, säger hon.

Hur mycket av din arbetstid lägger du på frågor om mässling?

– Just nu de här veckorna så ägnar jag stor del av min arbetstid åt mässling. Och det gör jag ju inte alltid annars.

12 personer smittade

Det var i början av december som ett fall av mässling upptäcktes i Västra Götaland och sen dess har minst 12 personer blivit smittade. Mässling är en extremt smittsam sjukdom men många i Sverige är idag vaccinerade eller immuna för att de varit sjuka tidigare. I Göteborg blev en från personalen smittad och tros ha fört mässling vidare till patienter. Bland annat för att förebygga ett sådant scenario i Jönköpings län ser nu Region Jönköpings län över sina riktlinjer.

– Man passar nu på och verkligen gå igenom personalen, hur ser det ut, vilka behöver vi ge en extra dos vaccin och så, säger smittskyddsläkaren Malin Begnér.

Bra skydd i Jönköping

I Jönköpings län vaccineras runt 97 procent av alla barn och de nyanlända som kommer hit kontrolleras för att se vilket skydd de har mot mässling sen tidigare. Så även om någon kan bli smittad här ska det inte finnas någon anledning att vara orolig.

– Generellt sett är vaccinationstekniken och immuniteten så god i befolkningen att det finns inte förutsättningar för mässlingen att få fäste här permanent. Det här är ett utbrott som kommer ge med sig, säger länets smittskyddsläkare Malin Begnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mässlingsutbrott i Göteborg

Mer i ämnet