Jönköpings kommuns chefsjurist Lars-Åke Svensson berättar om dagens förhandlingar i Jönköpings tingsrätt. Foto: Jönköpings kommun/SVT

Förhandling om privilegiebreven inleds

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen var frågan om var Jönköpings privilegiebrev ska förvaras uppe i tingsrätten. Kommunen och Riksarkivet har inte kunnat komma överens och därför får nu Stockholms tingsrätt avgöra saken.

Breven är de äldsta som bevarats i Sverige som en stad fått, de utfärdades av Magnus Ladulås år 1284.

Vadstena eller Jönköping

Riksarkivet vill att breven ska vara på Landsarkivet i Vadstena. Men Jönköpings kommun, som haft breven i flera hundra år, vill ha kvar dem eftersom de är en viktig del av stadens historia. 

– Privilegiebreven är unika och en väldigt viktig del av Jönköpings historia. De har förvarats här i flera hundra år och är dokument som binder ihop vår historia med nutiden. Det finns, som vi ser det, ingen anledning att de ska flyttas från sin historiska hemvist, har Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande, tidigare sagt i ett uttalande.

Ett vittnesförhör

Jönköpings kommuns chefsjurist Lars-Åke Svensson, deltog under måndagen i förhandlingen, som var klar redan vid 10.30-tiden. Enligt Lars-Åke Svensson var det endast var ett vittnesförhör, som åberopats av Jönköpings kommun. Riksarkivet åberopade huvudsakligen lagstiftning och skriftlig bevisning. 

Dom i målet meddelas den 15 mars 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.