Maria Mattus är Universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Jönköping University. Foto: Fredrik Weibull SVT

”Förhoppningsvis kan det leda till en förändrad bild i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Maria Mattus är Universitetslektor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Jönköping University och hon ser en rad fördelar med att använda sociala plattformar för att sprida budskap.

– På många sätt har vi fantastiska möjligheter genom de digitala medierna idag att nå ut, oavsett budskap, säger hon.

Maria Mattus driver för tillfället ett projekt tillsammans med sin kollega Karin Wennström som handlar om kvinnlig aktivism. I sin forskning analyserar de bilder på instagram för att se vad det är för budskap man försöker förmedla genom de sociala plattformar som används.

Hon menar att genom de digitala kanalerna är det av stor fördel att man kan kommunicera snabbt och över gränser.

– Just bilden har en väldig styrka i sig, vi behöver inte prata samma språk i övrigt men bilden säger väldigt mycket i sig.

En befriande känsla

Maria Mattus tycker att kroppsaktivisterna är modiga som använder sina kroppar för att föra ut budskapet men menar också att det finns risker med att vara så öppen.

– En nackdel kan vara att man inte vet var bilderna hamnar. Men så som vi lever nu, med den digitala delen av livet, är de flesta vana och vet att det finns risker – men att fördelarna ofta överväger.

En av fördelarna menar hon kan vara att man kan bidra till att uppmärksamma att det finns fler som lever i samma situation.

– En känsla som man säkert får som kan vara befriande är att man inte är ensam.

Kan även förändra samhällsbilden

Hon menar att kroppsaktivism kan förändra personer men även samhället i stort.

– Förhoppningsvis kan det leda till en förändrad bild i samhället.

Men det är inte något som sker på en natt.

– Även om vi inte ser förändring nu kommer det synas i framtiden, säger Maria Mattus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.