Bostäder med höga uppvärmingskostnader blir allt svårare att sälja. Foto: Claudio Bresciani / TT

Fortsatt prisras för bostäderna i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tre månaderna har både bostadsrätts- och villapriserna i Jönköpings län sjunkit med 7 procent, visar nya siffror från Svensk mäklarstatistik. 

De tre senaste månaderna såldes 521 bostadsrätter i Jönköpings län, vilket är 31 procent färre än samma period förra året. Antalet sålda villor var 503, en nedgång med 30 procent.

– Bostäder med höga uppvärmingskostnader blir allt svårare att sälja. Villamarknaden påverkas mest, men vi ser även ett något lägre intresse för lägenheter i bostadsrättsföreningar med stora lån till följd av att räntorna stiger, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Prisminskningen senaste året

Sett över en 12-månadersperiod har priserna på både bostadsrätter och villor i Jönköpings län sjunkit med 8 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på 7 procent för bostadsrättspriserna och en minskning med 8 procent för villapriserna

Fritidshuspriserna i länet har däremot stigit med drygt 5 procent på årsbasis, att jämföra med oförändrade priser i landet som helhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör du fastighetsmäklaren Henric Lagerquist berätta vilka råd han ger till folk som ska sälja sin bostad i dagsläget. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.