Häktningsförhandlingarna hölls i Jönköpings tingsrätt. Foto: SVT / TT

Frikänd från mord – men åklagaren säger nej till skadestånd

Publicerad

Den man som friades från mordanklagelserna i tingsrätten misstänkt för mordet i Gislaved förra året begär nu ersättning från Justitiekanslern (JK) för den tid han suttit häktad. Åklagaren motsätter sig dock att någon ersättning ska betalas ut.

Mannen, som är i 20-årsåldern, åtalades tillsammans med en annan man för mordet på en 23-åring i Gislaved i september i fjol. Mordet skedde utomhus vid ett bråk och flera vittnen fanns på plats. I tingsrätten friades han från mordanklagelserna, medan den andre mannen dömdes till tio års fängelse.

Begär ersättning från JK

Nu begär den frikände mannen genom sitt ombud 150 000 kronor i skadestånd för de 119 dagar han suttit häktad. Han begär även 58 000 kronor i ersättning för att han förlorat sin arbetslöshetsersättning eftersom han hävdar att han inte kunnat betala sin avgift till a-kassan när han suttit frihetsberövad.

Åklagarens yttrande i frågan

Åklagaren menar i sitt yttrande till JK att mannen inte ska ha något skadestånd eftersom han enligt åklagaren under förundersökningen undanhållit helt avgörande information som försvårat utredningen. Först vid förhandlingarna i tingsrätten valde han att berätta om sina iakttagelser. Med det som bakgrund anser åklagaren att ersättning inte ska betalas ut.

När det gäller ersättningen för förlorad arbetslöshetsersättning menar åklagaren att det är märkligt att häktningen skulle ha påverkat den frihetsberövade mannens möjligheter att betala avgift till a-kassan. Enligt åklagaren har den sökande haft möjlighet att skicka brev gällande detta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör reporter Johannes Tolf rapport från första rättegångsdagen i klippet här. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer