Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Johansson som är förbundsordförande på Ambulansförbundet är kritisk till att fyra ambulanser ska tas bort från Jönköping län. Foto: SVT

Fyra ambulanser i länet bort – personalen behövs på sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Regionen vill flytta ambulanssjuksköterskor till länets sjukhus för att förstärka under coronakrisen. Det innebär att fyra ambulanser tillfälligt försvinner.
Men nu varnar ambulansfacket för att förändringen kommer att få konsekvenser.
– Vi kan inte förstå hur man kan nedrusta ambulanssjukvården inför en krissituation som vi står inför i stället för att upprusta, säger Henrik Johansson, förbundsordförande för Ambulansförbundet.

I fredags under ett möte fick ambulanspersonalen och Ambulansförbundet veta att fyra ambulanser ska tas bort i Jönköpings län. Det handlar om de enda ambulanserna som finns i Aneby och Mullsjö. Dessutom tar man bort en från Värnamo och en från Eksjö.

– På många håll i länet är det redan nu långa väntetider på ambulansen. Försvinner fyra till så riskerar det att bli ännu längre väntetider, säger Henrik Johansson.

Vad finns det för risker med att ta bort ambulanser?

– Det kan skapa en frustration och ilska hos patienter och deras anhöriga om det tar lång tid för ambulansen att komma. Vi har hört det från våra kollegor som är mitt i pandemin i Sydeuropa, att när man kommer till ett larm efter två timmar eller mer så finns en enorm ilska och frustration som ambulanspersonalen får ta hand om innan de kan utföra sitt jobb, säger han.

”Måste göra prioriteringar”

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Jönköpings län, menar att regionen behöver flytta sjuksköterskor från ambulansen till länets sjukhus där de behövs under pandemin. Därför tas fyra ambulanser tillfälligt bort.

– Vi befinner oss mitt i en kris och då behöver vi se efter var vi behöver personalen som mest, säger han.

Ambulansförbundet menar att längre väntetider leder till arga patienter. Vad säger du om det?

– Jag tror att vår befolkning verkligen förstår att detta är ett svårt läge för vården och att vi måste göra prioriteringar, säger Mats Bojestig.

Blir en arbetsmiljörisk”

Henrik Johansson ställer sig frågade till regionens förklaring.

– Vi har under flera år slagit larm och kommit med konstruktiva förslag på hur de skulle kunna stärka sin usla beredskap, så jag får ställa mig oförstående till att de nu vill dränera ambulanssjukvården på resurser. Det blir en arbetsmiljörisk som heter duga om ambulanspersonalen ska kastas ut i länet i 24 timmar i sträck när man samtidigt tar bort flera ambulansenheter, säger Henrik Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet