Rester av fyrverkerier längs med Vätterstranden i Jönköping på nyårsdagen. Foto: SVT/Johannes Tolf

Fyrverkerier orsakade flera bränder i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under nyårsnatten har räddningstjänsten blivit larmade till ett flertal bränder i Jönköping och Huskvarna orsakade av fyrverkerier.

I klippet hör du Göran Melin på räddningstjänsten i Jönköping berätta om de larm som de fått rycka ut på under nyårsnatten, där fyrverkerier orsakat bränder.

Ingen person ska ha skadats i händelserna.

Förbud har inte efterlevts till fullo

Under 2019 infördes att inte vem som helst får skjuta raketer på pinne utan att ha ett tillstånd. Anledningen är att det skett så många olyckor med fyrverkerier de senaste åren. Men Göran Melin berättar att förbudet inte har hörsammats helt och hållet:

– Vi har sett en del fyrverkerier med pinnar som har skjutits, som inte varit helt okej.

Larm efter att ha eldat fyrverkeritårtor

Göran Melin säger även att räddningstjänsten märkt av att allt fler använder fyrverkeritårtor istället för de tillståndspliktiga raketerna på pinne. Och då har en del personer roat sig med att sätta fyr på själva förpackningen efter att fyrverkerierna briserat.

– Det har genererat en hel del larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.