Kalle Magnusson, produktuvecklingschef Thule. Foto: SVT

Gnosjöföretagare bekostar egen direktbuss för anställda

Publicerad

Gnosjö näringsliv väljer nu själva att bekosta den direktbuss som går mellan Jönköping och Gnosjöregionen. När projektet, som var ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Gnosjö kommun och näringslivet, löper ut vid årsskiftet beviljas det inte längre projektpengar från Regionen.

När pendlarbussen sattes in i september 2018 var tanken från politiskt håll att attrahera även högutbildade som bor utanför Gnosjöregionen. Företagarna upplevde det svårt att hitta rätt personal.

– Det var svårt att hitta bland annat ingenjörer. Många hade inte körkort och då ville vi testa en riktad satsning med kollektivtrafik, säger Rune Backlund (C)

Näringslivet bekostar bussen

Regionen har enligt Backlund lagt in runt 1.2 miljoner kronor, men nu får bussen alltså bekostas av näringslivet själva.

– Det känns tråkigt. Vi hade hoppats på en permanent lösning, säger Kalle Magnusson, produktuvecklingschef Thule.

Men Kristina Athlei, som är regional utvecklingsdirektör i Region Jönköping, betonar att direktbussen var ett tidsbegränsat projekt.

– Det här har varit tidsbegränsat från första början. Projektmedel på det här sättet kan aldrig bli permanent utan pengarna användes för att testa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.