Genrebild. Foto: TT

Granne följde efter biltjuvar

Uppdaterad
Publicerad

Två misstänkta biltjuvar kunde gripas efter att en granne bevittnat och sedan följt efter den stulna bilen. Nu hyllas grannen av både polis och åklagare för sitt ingripande.

Det var natten till lördagen som en granne såg att två misstänkta män rörde sig vid grannens bil i Huskvarna. När de bröt sig in i fordonet och körde därifrån i skydd av nattens mörker följde grannen efter.

– Samtidigt som han följer efter konktaktar han polisen. Det är helt rätt hanterat och en jättebra insats som gör att polisen kunde gripa männen, säger åklagaren Klas Lorefors.

Vid 03-tiden kunde polisen stanna och gripa de båda männen som är hemmahörande i Polen. De är i 30- och 40-årsåldern och ska enligt Lorefors neka till brott.

”Rådigt ingripande”

Även polisen berömmer grannens ingripande.

– Det var ett rådigt ingripande. Han låg efter gärningsmännen hela tiden, säger Fredrik Klyver på Jönköpingspolisen.

Han berättar att männen greps på riksväg 26 i Ryd.

Männen är anhållna och en eventuell häktning kan ske i morgon tisdag enligt Lorefors. Han har ingen uppgift om männen kan kopplas till fler bilstölder i området.

Risker

Men hur ser du på riskerna att följa efter misstänkta tjuvar på det här viset?

– Det finns alltid en risk om gärningsmännen upptäcker att de är förföljda. Men det finns inget som tyder på att detta var våldsbenägna personer, säger Klas Lorefors och fortsätter:

– Samtidigt är detta ett rådigt ingripande som gjorde att de misstänkta tjuvarna kunde gripas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.