Måns Lindell, vattenhandläggare Länsstyrelsen Jönköpings län, är positiv till att grundvattennivåerna är så höga jämfört med tidigare år. Foto: SVT/TT

Grundvattennivåerna de högsta på tio år i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i Jönköpings län är högre än på tio år. Det gör att vattentillgången ser bra ut inför sommaren.

– När vi har mycket nederbörd under sen höst och tidig vår så fylls grundvattnet på, det är det som har hänt just nu, säger Måns Lindell, vattenhandläggare på Länsstyrelsen.

De stora nederbördsmängderna har orsakat översvämning på vissa håll i länet den senaste tiden. Samtidigt har grundvattennivåerna höjts på de flesta håll tack vare nederbörden.

– Vi har många verksamheter i samhället som är beroende av grundvatten. Det handlar om dricksvatten i vissa kommuner, jordbruket och en del industrier. Så det är väldigt positivt att vattenmagasinen nu fyllts på inför sommaren, säger Måns Lindell.

Innebär det här att invånarna i länet kommer slippa bevattningsförbud den här sommaren?

– Nej det gör det inte. Vi ska komma ihåg att trenden är att vi får allt torrare somrar på grund av klimatförändringarna. Däremot ser det bra ut och vi är bättre rustade än på många år, säger Måns Lindell.

På Sveriges geologiska undersökning menar bedömare att det hade varit ännu bättre med snö som smälter sakta istället för allt regn, se mer i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det hade varit bättre med mer snö som fått smälta av under mars och april och tillfört grundvattnet då i stället” säger grundvattenexperten Bo Thunholm. Foto: TT/Julio C. Gonzalez /SGU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.