Turerna om eventuell gruvdrift i Norra Kärr har varit många. Nu utreds ansökan vidare. Foto: SVT

Gruvplanerna i Norra Kärr får tummen ner

Publicerad

Ansökan är undermålig och förkastlig. Det beskedet ger tekniska nämnden efter att ha tagit del av företaget Tasman Metals ansökan och miljökonsekvensbeskrivning angående planerna på gruvdrift i Norra Kärr.

Företagets ansökan sågas av tekniska nämnden som fått i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna synpunkter på Tasman Metals gruvplaner. Det skriver JP.se.

Remissen kommer från länsstyrelsen som har fram till den 15 juni på sig att lämna sitt yttrande angående eventuell gruvdrift till Bergsstaten.

Enligt tidningen anser tekniska nämnden i Jönköping att Tasman Metals ansökan är varken är allsidig eller övergripande och måste betraktas som ytterst bristfällig.

– De har inte tagit hänsyn till Vättern som dricksvattentäkt. Det är vårt största intresse i tekniska nämnden. Vi måste ta hänsyn till att Vättern inte tar skada av gruvdrift, säger Hanns Boris (KD), ledare för Alliansen i tekniska nämnden till JP.se.

Teknsika nämnden har beslutat att skicka in sitt svar direkt till Bergsstaten vilket är ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.