Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar vaccinatören Henrik Johansson om sina erfarenheter av problematik med att få unga att vaccinera sig. Foto: SVT/TT

Habo bäst på att vaccinera – men kämpar med att nå unga vuxna

Publicerad

Habo kommun har bäst vaccinationstäckning i Jönköpings län. I flera demografiska områden i kommunen är vaccinationsgraden över 80 procent. Trots det finns vissa svårigheter med att nå unga vuxna och en del vill helst inte ta vaccinet.

Habo kommun har vaccinerat flest människor i Jönköpings län, sett till antal invånare. Habo tillsammans med Tranås kommun är bäst på att vaccinera 16-29 åringar, samtidigt finns utmaningar.

Henrik Johansson arbetar som sjuksköterska och är timanställd för att arbeta med vaccinationen i Habo. Han har självt mött flera unga vuxna som är skeptiska till vaccinet.

– De är väldigt tveksamma och hade helst undvikit att ta vaccinet, nu känner de sig tvingade av olika skäl, säger han.

Se sjuksköterskan Henrik Johansson berätta mer i klippet ovan.

Flera riktade insatser görs

Vårdcentralen Bra Liv Habo har gjort riktade insatser mot äldre människor, men också socioekonomiskt svagare grupper i kommunen. Samtidigt har Habo inte samma problem som exempelvis Jönköping, med flertal socioekonomiskt svaga områden, där vaccinationstäckningen är låg.

– En stor anledning till den höga vaccinationstäckningen är den socioekonomiska situationen här, i Habo är många välutbildade, välinformerade och väldigt intresserade av att vara med och bidra till samhället, säger Daniel Brandon, verksamhetschef för Bra Liv Habo vårdcentral.

Region Jönköpings län skickade nyligen ut ett sms till alla invånare från 16 – 39 år med information om vaccination, något som ökade antalet tidsbokningar. I Habo kan nu ytterligare åtgärder komma att vidtas för att få ännu fler att vaccinera sig.

– Vi pratar om att eventuellt gå ut till vissa större företag här och samarbeta för att vaccinera folk men också samarbeta med Habo kommun för att nå socioekonomiskt svagare grupper här, säger Daniel Brandon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jönköping

Mer i ämnet