Bilden på tältet är från ett tidigare tillfälle. Se videoklippet där smittskyddsläkaren berättar om planerna om covid-tält och bussar. Foto: SVT

Nu planeras covid-bussar och tält för att vaccinera utlandsfödda

Publicerad

Regionen planerar för vaccinations-bussar, likt de bussar som vaccinerar för TBE. Detta för att öka vaccinationsgraden i socioekonomiskt svaga områden med många utlandsfödda, men också på andra platser där vaccinationsgraden är låg. Det kan också bli aktuellt med pop-upp-tält för coronavaccination.

Nu hoppas regionen med drop-in-vaccination att öka vaccinationsgraden i områden med många utlandsfödda. Men det planeras också för coronavaccination i bussar och pop-upp-tält för att komma ännu närmare de boende.

– Det är sådana lösningar vi jobbar med, det handlar om att komma så nära de boende som möjligt och göra det så enkelt så möjligt för dem att vaccinera sig. Men det handlar också om att möta den oro som finns och komma ut med fakta om vad vaccination mot covid-19 handlar om, säger David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare i Jönköpings län.

Tror du inte att de här människorna redan känner till vaccinet? Corona har ju funnits länge nu.

– Vi har sett att i områden där man inte tar del av svensk media på samma sätt så finns det missuppfattningar och oro om biverkningar av vaccinet bland annat, säger David Edenvik.

God tillgång till vaccin

Eftersom det finns god tillgång till vaccin i Jönköpings län kan vården nu erbjuda effektivare drop-in-vaccination, med kortare väntetider. Samtidigt kämpar regionen med att informera människor i socioekonomiskt svaga områden där vaccinationsgraden är låg.

– Vi ser jättetydligt i de områdena där man inte vaccinerar sig så har vi mer sjukdom som sprids. Så länge en stor del av befolkningen inte är vaccinerade så kommer viruset leva vidare i de här miljöerna och kommer orsaka mer lidande och död i slutändan. Det räcker inte bara med att vaccinera de sköraste för att stoppa smittan, säger David Edenvik.

I klippet ovan berättar smittskyddsläkaren mer om covid-bussar och tält och på vilka platser det kan bli aktuellt.

Det här gör regionen nu för att öka vaccinationsgraden

• Vaccination har börjat erbjudas på flera gymnasieskolor i Jönköpings län. Denna variant kommer inte kunna erbjudas på alla skolor i regionen eftersom skolhälsovården på vissa håll har ett ansträngt läge med få skolsjuksköterskor och det kräver ett nära samarbete med lokala vårdcentraler.

• Region Jönköpings län bekräftar att de inte nått ut med information om vaccinaton till utrikesfödda, men också människor i åldrarna 20-30 år. Därför arbetar de nu med att informera om fördelarna med att vaccinera sig samtidigt som de ökar tillgängligheten för vaccination för dessa människor.

• Hälsokommunikatörer fortsätter att arbeta och informera människor om covid-19 och vaccin på olika språk i områden där vaccinationsgraden är låg.

• Effektivare drop-in-vaccination ska göra det möjligt för alla som vill att vaccinera sig, utan att behöva vänta i kö under en längre tid, detta eftersom tillgången på vaccin just nu är god.

Källa: Region Jönköpings län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.