Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Häktad efter insats mot sexhandel i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Polisen grep åtta sexköpare i Jönköping under en insats mot sexhandel. Samtliga har erkänt. Dessutom sitter en person häktad, misstänkt för koppleri.

Insatsen genomfördes under tre dagar förra veckan. Polisen riktade in sig på kvinnor som öppet annonserade sexuella tjänster på internet. Sexköpen genomfördes på hotell och polisen grep samtliga åtta utanför hotellen.

Charlie Rendahl på polisen i Jönköping.

En av de åtta misstänks för två sexköp. Samtliga är frigivna efter förhör och har strafföreläggande i form av böter att vänta.

– De greps och släpptes efter förhör på plats. Sedan blir det ett strafföreläggande från åklagaren, det är ett bötesbrott det här, säger Charlie Rendahl på polisen.

Männen är mellan 25 och 48 år och alla kommer från Jönköping.

En var gravid

Det är sex kvinnor som polisen kontrollerat och de kommer från en rad olika länder: Ghana, Dominikanska republiken, Bulgarien, Finland, Rumänien, Polen och Spanien. En av dem var gravid i åttonde månaden.

Under spaningsinsatsen upptäckte polisen en man som körde runt en av kvinnorna till hotell i Jönköping. Mannen är i 30-årsåldern och han misstänks nu för koppleri. Han häktades under tisdagen. Han var tidigare inte känd av svensk polis, men visade sig vara känd av norsk polis för motsvarande verksamhet i Norge.

– Vi ser att det här händer på hotell men också i olika lägenheter i Jönköping, säger Charlie Rendahl.

Polisen genomförde en liknande insats under hösten 2016.

– Ja jag ser ingen förbättring. Det är nedslående att det fortsätter så här. Men vi kommer fortsätta med liknande insatser framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet