Marcus Anefur jobbade med polisens senaste sexrazzia i Jönköping. Foto: Louise Sandström/TT/Johannes Tolf/SVT

Så ser sexhandeln ut i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

De män som under förra veckan åkte fast i en sexrazzia i Jönköping är långt ifrån ensamma. En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att nästan en tiondel av männen i landet betalat för sex.

I klippet hör du hur sexhandeln i Jönköpings län går till och hur den har förändrats de senaste åren.

– De flesta som vi ertappar erkänner direkt. De erkänner och vill bara komma därifrån eftersom det är ett så skamfullt brott, säger Marcus Anefur som jobbade med polisens senaste sexrazzia i Jönköping.

Organiserad brottslighet

Elva män misstänks för sexköp efter att polisen mellan onsdagen och lördagen förra veckan genomförde en riktad operation mot sexhandel i Jönköping. Enligt Jönköpings-Posten skedde tillslagen mot en lägenhet samt en camping. Nio män har nu i veckan fått strafförelägganden på 50 dagsböter.

Polisen tror att det är organiserad brottslighet som ligger bakom verksamheten.

Var tionde man

Nästan en tiondel av männen i Sverige har någon gång betalat eller gett annan ersättning för sex, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten som kom ut häromåret. Bland kvinnorna är det mindre än en procent som betalat för sex.

– Det är en hög siffra när det gäller männen, men den siffran har rent historiskt ändå minskat, säger Marcus Anefur.

Han berättar att kvinnorna som sålt sex ofta kommer från mycket fattiga förhållanden och att de ibland tvingats med hot om våld eller andra påtryckningsmetoder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet