Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Flera män fast i sexrazzia i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Elva män misstänks för sexköp efter att polisen under förra veckan genomfört en riktad operation mot sexhandel i Jönköping. Polisen tror att det är organiserad brottslighet som ligger bakom verksamheten.

Mellan onsdagen och lördagen förra veckan greps flera män i Jönköping som nu är misstänkta för sexköp. Merparten av dem har erkänt, berättar Marcus Anefur som är ansvarig för polisens insats.

– Det är 13 anmälningar om köp av sexuell tjänst, men två av dessa sexköp ska ha skett vid tidigare tillfällen. Totalt är elva män misstänkta, säger han.

Kvinnor från Rumänien

Männen är i åldern från 20- 30 år upp till 50-årsåldern och de flesta är boende i närområdet. Men en hade åkt runt 20 mil för att köpa sex. Kvinnorna är i 20- respektive 30-årsåldern och kommer alla från Rumänien. Sexhandeln ska ha skett inomhus på ett fåtal platser i Jönköping.

– Det här kvinnor kommer från väldigt svåra förhållanden. På ett eller annat sätt är detta ett sätt att hålla huvudet ovanför vattenytan. Men de pengar som dras in hamnar inte till största delen hos kvinnorna utan hos dem som organiserar verksamheten. Kvinnorna mår inte bra, säger Anefur.

Sexhandeln har minskat under pandemin

Marcus Anefur säger att coronapandemin har medfört att sexhandeln minskat, men att polisen har sett en viss ökning den senaste veckan.

Är det organsierad brottslighet som ligger bakom prostitutionen?

-  Ja rent polisiärt ser vi det. Det är en del av den organiserade brottsligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet