Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så arbetar länsstyrelsen med att motverka sexhandeln

Säljer sex på badhusen och allmänna toaletter

Uppdaterad
Publicerad
Sexhandel på offentliga toaletter, inne på badhusen eller i lägenheter i centrala Jönköping. Hur sexhandeln går till skiljer sig åt och det är skillnader mellan hur mönstret ser ut för kvinnliga- respektive manliga prostituerade, menar Madeleine Söderberg på Länsstyrelsen i Jönköping som är expert på sexhandel.

Under två månader har polisen haft en riktad insats mot människohandel och sexköp i Jönköping. 20 personer har ertappats med att köpa sex och en person är misstänkt för koppleri.

Madeleine Söderberg berättar att det förekommer prostitution bland såväl kvinnor som män i länet, men hur den sker skiljer sig åt.

Kvinnor från fattiga länder

Vad vet ni om kvinnorna som är prostituerade?

– Det är kvinnor från utsatta länder med mycket fattigdom, ofta östeuropeiska länder eller från Afrika. De kommer från socialt utsatta situationer, det är så som det brukar se ut, säger Madeleine Söderberg.

Hon berättar att de ofta är på orten ett par dagar innan de åker vidare till nästa plats för att sälja sex. Sexhandeln har bland annat skett i lägenheter i centrala Jönköping eller i campingstugor. Hon säger att det även förekommit att män stått och väntat på sin tur utanför lägenheterna.

Männen bor här

Sedan finns det ju också män som säljer sex. Vad vet ni om dem?

– Här på länsstyrelsen har vi jobbet med den frågan i många år. Jag har hämtat in mycket material om det här och intervjuat många av killarna. De är härifrån, det är stor skillnad mot kvinnorna som ofta kommer från andra platser och är här ett par dagar för att sedan åka vidare. Männen bor här, ofta är de HBTQ-pojkar och ofta är de också ensamkommande flyktingpojkar.

Åker nästan aldrig fast

Madeleine Söderberg säger att handeln med de manliga prostituerade ofta sker på allmänna platser såsom offentliga toaletter eller på badhusen. Det förekommer även på allmänt kända platser ute i skogen där folk träffas för att ha sex.

– Det är en grupp som är väldigt utsatt och det händer nästan aldrig att de som köper sex av de här pojkarna åker dit för det, säger hon.

Hon säger att medan sexhandeln med kvinnor ofta sker via internet är det inte alls på samma sätt med de manliga prostituerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet