Anna Sjunnesson, gruppchef på ingripandeverksamheten i polisområde Södra Vätterbygden. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

19 män gripna i sexrazzia i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

19 män har gripits i Jönköping misstänkta för köp av sexuella tjänster eller försök till köp av sexuella tjänster. Männen greps efter en större insats från polisen.

Under tre veckors tid har polisen haft en riktad insats mot sexköp i Jönköping. 19 män, har efter spaning kunnat gripas, 17 är misstänkta för köp av sexuella tjänster och två för försök till samma brott.

– Vi gör den här typen av insatser varje år, säger Anna Sjunnesson, insatschef och gruppchef på ingripandeverksamheten i polisområde Södra Vätterbygden. Männen, som är mellan 18-50 år har olika sociala bakgrunder och yrken.

– Det handlar om utsatta kvinnor, en man sade i förhör att han jobbat så hårt under hela veckan att han ansåg att han hade rätt att unna sig detta, samtidigt bröt kvinnan ihop och berättade att hon tvingats till detta för att kunna betala av en skuld.

Spanat på lägenheter

Gripandena har skett efter en tid av inre och yttre spaning, polisen har via annonser på nätet, till exempel olika eskortsidor, kunnat hitta kvinnorna och sedan spanat på de lägenheter eller hotell man misstänker att de sålt sex från. Männen har avslöjats i samband med att de besökt lägenheterna.

– Vi har efter årets insats märkt att den här typen av verksamhet i högre grad har flyttats från hotellen till lägenheter som hyrs för kortare tid. Det kan bero på det samarbete som finns mellan hotellen och polisen där hotellen blivit väldigt duktiga på att slå larm då man misstänker att det pågår prostitution, säger Sjunnesson.

Flera av kvinnorna reser hit

Polisen uppger att det handlar om ett 10-tal kvinnor som sålt sex, två av dessa är svenskor medan de övriga kommer från afrikanska länder, Rumänien och Spanien. Kvinnorna är inte misstänkta för något brott. Det finns heller ingen person som är misstänkt för koppleri.

– Vi gör ju en kartläggning, men i nuläget finns det ingen som är misstänkt för att ha tagit hit tjejerna och utnyttjat dem för sexköp. Vi ser dock att flera reser hit i sällskap med varandra, säger Anna Sjunnesson.

Både de gripna männen samt kvinnorna erbjuds nu kontakt med Socialtjänsten. Ärendena lämnas även över till åklagare som tar beslut om strafföreläggande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet