Foto: SVT GRAFIK/TT

Häktad för skottlossning tidigare dömd för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som häktats på sannolika skäl misstänkt för en skjutning i Värnamo i början av februari är dömd för flera brott tidigare. Mannen har bland annat dömts till fängelse för narkotikasmuggling och rån.

Han greps den 25 januari 2012 i Helsingborg i Skåne efter att han kommit ensam i en bil på färjan från Helsingör.

Enligt domen hade tullens narkotikahundar reagerat på bilen, men efter att de genomsökt den och inte hittat något släpptes mannen.   

Våldsvågen i Värnamo

Polisens spanare följde dock efter bilen och mannen i 25-årsåldern körde då till Knutpunkten i Helsingborg där han mötte upp ytterligare två män.

Bar en väska

Båda männen hade också kommit med färjan från Helsingör och en av dem bar en väska. Polisen slog då till mot sällskapet.

I väskan fanns 196 gram cannabisharts och ett kilo cannabis. I senare förhör erkände mannen i 25-årsåldern att han deltagit i att köpa narkotikan i Danmark.

Han dömdes då till fängelse i nio månader.   

Två år senare dömdes mannen till fängelse igen, den här gången för rån och övergrepp i rättssak

Enligt domen rånade han då tillsammans med fyra andra män en man i Gnosjö.

Hölls kvar i flera timmar

De fem männen tvingade bland annat honom att överföra 34.000 kronor till en av männen.

I domen framgår att mannen hölls kvar i flera timmar och blev misshandlad. Personer ur gruppen hotade även honom med en kniv och en pistol.

”Hotelserna innefattade även att hans föräldrar skulle råka illa ut. Det talades om att skada eller skjuta dem. Mot honom själv uttalades det dödshot om han sa något till polisen”, står det i domen.

Enligt domen låg en personlig konflikt bakom.

Mannen i 25-årsåldern dömdes till fängelse i två år efter händelsen.

Hemmahörande i Värnamo

Under måndagen häktades samma man misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter en skottlossning på Smultronvägen i Värnamo den 2 februari.

Han häktades på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Mannen är hemmahörande i Värnamo kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet