Flera kontor i Jönköpings län riskerar att stänga när Arbetsförmedlingen görs om. Anci Magnusson (S) kommunstyrelsens ordförande är orolig för konsekvenserna. Foto: TT/SVT

Hälften av kontoren ska bort – oro på länets Arbetsförmedlingar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Arbetsförmedlingens kontor i Jönköpings län är hotade sedan regeringen aviserat besparingar inom myndigheten.

Arbetsförmedlingen ska avveckla cirka 130 av 242 lokala kontor i landet. Orsaken till nedskärningen är bland annat minskade ekonomiska anslag i den moderata och kristdemokratiska budgeten som riksdagen antog förra året.

I slutet av den här månaden blir det klart vilka kontor som ska stänga och fram tills dess är oron stor på flera håll.

– Det är många anställda som går och funderar på det här och är oroliga, säger Patrick Nzamba, chef på Arbetsförmedlingen på Höglandet. Bara där arbetar ett 100-tal personer.

Flera kontor ska bort

Arbetsförmedlingen har idag kontor i nio av länets 13 kommuner. I Gnosjö och Habo finns det sedan några år ingen Arbetsförmedling. I Vaggeryd och Aneby tar de endast emot förbokade kunder.

När Arbetsförmedlingen nu avvecklar kontor i hela landet för att istället bli mer digitala kan alltså flera förmedlingar i länet läggas ned. Något som oroar kommunledningen i Nässjö.

Oro för konsekvenserna

Se i klippet ovan vad Anci Magnusson (S) kommunstyrelsens ordförande i Nässjö säger om att Nässjö riskerar att förlora Arbetsförmedlingen.

I december förra året var 8,4 procent i Nässjö arbetslösa, vilket är högst i länet och kan jämföras med länssnittet på 5.8 procent. Kommunledningen i Nässjö har skickat ett  brev till Arbetsförmedlingens Generaldirektör för att beskriva behovet om en Arbetsförmedling på orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.