I klippet ovan berättar hälsokommunikatörerna om deras erfarenheter av besök i olika områden under pandemin. Foto: Simon Fredling Jack, SVT.

Hälsokommunikatörerna: ”Vi träffade folk som inte visste att corona fanns i Sverige”

Publicerad

Dina Markos och Zakia Shams har under pandemin arbetat åt Region Jönköpings län med att informera människor om covid-19 i områden med många utlandsfödda. Detta eftersom regionen sett en risk att människor i dessa områden inte tar åt sig viktig information om sjukdomen.

Fyra hälsokommunikatörer har under pandemin varit på plats i flera områden i länet där en majoritet av utlandsfödda bor, de har informerat om covid-19 och vikten av att testa sig. De har informerat på bland annat arabiska, tigrinska och somaliska.

– Vi träffade folk som inte visste att corona fanns i Sverige, säger Zakia Shams, hälsokommunikatör på Region Jönköpings län.

Fortfarande lägst

Hälsokommunikatörerna har bland annat besökt utländska butiksägare, bostadsbolag, vårdcentraler, pizzerior, Svenska för invandrare, SFI, och koloniområden.

Deras arbete beskrivs som viktigt inom regionen men trots deras insatser under förra året så är testningsbenägenheten fortfarande lägst i områden där många utlandsfödda bor.

I klippet ovan berättar hälsokommunikatörerna om deras erfarenheter av besök i olika områden under pandemin.

SVT Nyheter Jönköping har begärt ut data från Region Jönköpings län angående hur många som testat sig för covid-19 på länets alla postnummer och hur många som bor i dessa postnummerområden.

Region Jönköpings län har inte lämnat ut information om testning på postnummer där färre än 20 människor bor med hänvisning till patientsäkerheten, de menar även att det finns en felkälla i denna data eftersom det finns yngre personer som inte ändrat sin adress trots att de bor på annan ort.

Den data SVT Nyheter begärt ut avser perioden 1 oktober till 31 december år 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet