I klippet ovan svarar Rachel De Baso (S) på frågor om coronatestningen i länet. Foto: SVT

Regionrådet: ”Vi måste rikta mer insatser till dessa områden”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Rachel De Basso (S) har tagit del av SVT:s kartläggning om hur testningen sett ut i olika bostadsområden i länet under andra coronavågen. Nu öppnar hon för mer riktade insatser mot bostadsområden med många utlandsfödda.

Bostadsområden med en majoritet av utlandsfödda testar sig i mindre utsträckning än människor i andra områden i Jönköpings län, det visar SVT:s kartläggning.

Regionrådet Rachel De Basso (S) är ansvarig för hälso- och sjukvården i regionen, hon tycker att det är bekymmersamt att coronatestning skiljer sig åt beroende på vart människor bor.

Corona Jönköping

– På kort sikt behöver vi nå ut med mer information, muntligt, skriftligt, på sociala medier och på Vårdguiden 1177. På lång sikt behöver vi fortsätta det här folkhälsoarbetet vi initierat i koalitionen i regionen och arbeta mer förebyggande, säger Rachel De Basso (S), regionråd.

”Muntlig information”

Samtidigt trycker hon på vikten av att människor tar eget ansvar och tar ett coronatest vid minsta symptom. Rachel De Basso (S) berättar också att tillgängligheten av vårdcentraler där det går att ta ett test är god.

Jag var i det område där testningen varit lägst, jag såg ingen coronainformation där alls, så vad har ni gjort för att informera människor egentligen?

– Vi har arbetat med muntlig information på flera olika språk men vi har också satt upp affischer, vi har arbetat med uppsökande verksamhet och vi har spelat in videofilmer som publicerat på sociala medier. Det vi har gjort har varit bra, men inte tillräckligt, säger Rachel De Basso(S)

I klippet ovan svarar Rachel De Basso (S) på frågor om coronatestningen i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet