• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här syns blod efter den senaste viltolyckan på riksväg 31/40 utanför Jönköping. Eftersöksjägare Peter Friberg tycker att det är hög tid att viltstängsel sätts upp på sträckan. Foto: SVT / Kristin RenulfVisa alla (3)
Visa alla (3)

Han vill ha viltstängsel längs olycksdrabbad sträcka

Publicerad

Flera viltolyckor har den senaste tiden inträffat på riksväg 31/40 mellan Rogberga och Jönköping. Nu vill eftersöksjägare Peter Friberg att viltstängsel sätts upp.

Sträckan mellan stadsdelen Ekhagen i Jönköping och Rogberga utanför Tenhult är drygt fem kilometer lång. Och hittills i år har cirka 20 viltolyckor inträffat på sträckan, åtta av dessa med älg.

Peter Friberg är eftersöksjägare och den senaste tiden har han allt oftare fått åka till just det här området för att leta efter påkört vilt.

– Problemet är att viltstängslet tar slut vid Rogberga och inget finns fram till Ekhagen. Sedan många år är det här en naturlig passage för älgarna.

Han har flera gånger varit i kontakt med Trafikverket eftersom han tycker att viltstängsel bör sättas upp på sträckan. Men hittills har han inte fått gehör.

– Jag tycker att det är ett stort problem. Men jag har fått svaret att det är för få dödsolyckor mellan vilt och människor där.

Krävs allvarliga olyckor

Lars Öster, åtgärdsplanerare på Trafikverket, säger att argumentet stämmer och att det de senaste tio åren endast inträffat två olyckor med personskador till följd och dessa har varit lindriga.

– Med viltstängsel förflyttar sig dessutom bara viltet till änden på stängsel och tar sig över i alla fall och det skulle behövas många anslutningar i stängslet på grund av alla de fastigheter som finns längs sträckan. Det gör det hela problematiskt.

Men är det rimligt att vänta till det händer en allvarlig olycka?

Den här sextaggaren blev påkörd och hittades liggandes en bra bit in i skogen. Foto: SVT / Kristin Renulf

– Det får vi ofta till oss på Trafikverket, men det måste ställas i ett större perspektiv vilka åtgärder vi prioriterar och vilka ekonomiska resurser vi har att jobba med, säger Lars Öster.

Relevanta pengar

Men eftersöksjägaren Peter Friberg tycker ändå att åtgärder behövs på den olycksdrabbade sträckan.

– I dagsläget är viltstängsel det mest effektiva och kanske också ett ökat jakttryck. Men vi jagar allt vad vi kan och får.

Men är det lämpligt att ha ett viltstängsel när det ser ut som det gör med bebyggelse?

– Ja, man får planera viltstängslet. Alternativet om man har en budget, är att bygga en viltpassage. Ser man på alla personskador och samhällskostnader kanske de pengarna är relevanta i dagsläget.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer