Johan Brodén ploggar i Jönköping Foto: SVT/Linda Mathillas

Han vill se ett renare Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Att jogga och plocka skräp samtidigt, så kallad plogging, är en motionsform som engagerar allt fler. Löparen Johan Brodén från Jönköping förenar gärna motion med skräpplockning.

– Då slår man ju två flugor i en smäll. Tyvärr är det ju så att nedskräpandet ökar så det finns mycket att göra.

Johan Brodén började plogga 2016. Det var också då som rörelsen fick sitt genombrott genom multisportaren Erik Ahlström. Sedan dess har antalet utövare bara ökat. 2017 utsåg Språkrådet plogga till ett nyord.

Växer utomlands

Men det är oklart hur många som sysslar med plogging.

– Det finns ploggare överallt i Sverige. Det har även tagit fart utomlands. FN var i kontakt med svenska ploggare i förra veckan. Det händer jättemycket så det är roligt, säger Johan Brodén.

Fimpar och flaskor

Den här dagen springer vi där Vätterstranden tar slut och vidare nedanför sandbankarna i Jönköping. Plötsligt är det rejält med skräp. De två kassar som vi tagit med oss räcker inte.

Enligt Johan är det inte helt ovanligt att det är mer skräp på mer undangömda platser. Här ligger både skor, fimpar, flaskor och diverse förpackningar.

– Det är konstigt att man lämnar det så här, säger han.

Ser du någon risk om plogging växer sig så stort att folk då skräpar ned mer?

– Nej, det finns faktiskt forskning som visar att om det är rent så blir det svårare att slänga skräp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer