I klippet hör du kommunalrådet Ilan De Basso (S) berättar varför asylsökande som väljer att bosätta sig i de fyra utpekade stadsdelarna från och med januari 2021 blir utan ersättning. Foto: SVT

Här är områdena i Jönköping där det blir svårare för asylsökande att bosätta sig

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år blir det svårare för asylsökande att flytta till bostadsområdena Öxnehaga, Österängen, Huskvarna Söder och Råslätt i Jönköping. Det klubbade kommunfullmäktige på torsdagen.

Kommunpolitikerna har idag fattat beslut om att asylsökande som väljer att bosätta sig i de fyra utpekade stadsdelarna från och med januari 2021 blir utan ersättning.

– Det finns vissa delar av vår kommun som historiskt varit med och tagit ett stort antal asylsökande, säger Ilan De Basso som är socialdemokratiskt kommunalråd i Jönköping och syftar på Öxnehaga, Österängen, Huskvarna Söder och Råslätt.

Han vill att de asylsökande ska spridas mer jämnt i kommunen, vilket klubbades i fullmäktige idag utan att något parti direkt motsattes sig förslaget. Däremot fanns det invändningar på detaljnivå och hur kommunen borde sköta flyktingpolitiken i stort.

Förändrad lag

Det politiska beslutet är möjligt genom den förändrade lagstiftningen i EBO-lagen, lagen för eget boende för asylsökande. Jönköping är en av de 32 kommuner i landet som omfattas av ändringen. Lagändringen är till för att fler asylsökande ska välja att bo i områden där det bland annat finns bättre förutsättningar att integreras i samhället.

De boendes åsikt

När SVT är på plats på Råslätt och talar med boende vad de tycker om beslutet är det många som är positiva till förändringen.

– Jag tycker att det är rätt för att de asylsökande ska spridas mer, säger en kvinna som sitter i en lekplats tillsammans med sitt barn.

Men alla håller inte med.

– Nej, jag tycker att det är orättvist. Det är dåligt. Jag tycker att man ska få bosätta sig var man vill, säger en annan kvinna 30-årsåldern.

Ingen som SVT möter vill ställa upp med namn och bild, men de pratar gärna vid sidan av kameran.

Enligt Ilan De Basso finns det sociala och ekonomiska utmaningar i de  fyra utpekade bostadsområdena.

I klippet hör du honom berätta mer om vad det politiska beslutet innebär för de asylsökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.