SVT:s reportrar möter upp mannen som försökte köpa sex. Bilden föreställer även en annan profilsida från sajten. Foto: SVT

Här försöker han köpa sex av SVT:s reporter

Publicerad

SVT Nyheter Jönköping startade ett konto på en sajt där prostitution annonseras öppet. På bara två dygn hörde 14 personer av sig och ville köpa sex.
– Det var för spänningen, och det känns väldigt lättillgängligt med internet, säger en man som träffar oss i centrala Jönköping i förhoppningen om att få köpa sex.

SVT Nyheter Jönköping har tidigare berättat om den ökande sexhandeln på nätet. För att testa hur stor efterfrågan är på sexköp startar vi ett konto på en sajt där sex säljs öppet.

Vi utger oss för att vara en 21-årig tjej och är tydliga i profilen att vi säljer sex. Och responsen låter inte vänta på sig. Det tar inte lång tid förrän en kontakt är upprättad och vi bestämt träff med en man som vill köpa sex i centrala Jönköping.

– Det var spänningen och ett obefintligt sexliv i äktenskapet också till viss del, säger han när vi träffas.

Han hävdar att det är första gången han prövat att köpa sex.

– Sajten var lätt att hitta, säger mannen.

Hur tänkte du runt att det är olagligt att köpa sex?

– Det tänkte jag faktiskt inte ens på. Jag vet att det är olagligt, men jag hade inte tänkt så långt att jag skulle begå ett brott, säger han.

Annonserar på internet

På bara två dygn kontaktar 14 personer vårt konto för att köpa sex, vilket är ungefär lika många som Jönköpingspolisen griper på ett år. Och sedan fortsätter förfrågningarna att komma. Flera av männen som kontaktar oss är mellan 40 och 50 år. Några uppger även att de är gifta eller har relationer.

Läs mer: Sanna säljer sex i Jönköping

Charlie Rendahl, gruppchef på polisen, arbetar med prostitutionsfrågor och enligt honom arbetar polisen mot sajterna på nätet där sex säljs.

– Vi tittar på de här sidorna, men sedan vill jag inte gå in på hur vi jobbar operativt, säger han.

Organiseras av utländska ligor

Enligt polisen organiseras mycket av prostitutionen av utländska ligor och kvinnorna körs runt mellan städerna.

– Vapenhandel och narkotika är en produkt du kan sälja en gång, men en människa kan du sälja om och om igen, säger Charlie Rendahl.

Gör ni tillräckligt för att stoppa sexhandeln?

– Jag tycker vi gör ett bra arbete i Jönköping, men sedan kan man alltid önska att man kan göra mer, säger han.

Detta skrev de som försökte köpa sex:

Visa

”Jag ordnar hotell så klart för första träffen men sedan träffas jag gärna ute i naturen eller stranden om det är ok för dig. Gillar ju kinks dock och analt är en nödvändighet för mig.”

”Jag har en träff med en tjej i Jönköping ganska snart. Sugen på en trekant med en annan ung tjej? Har cirka två timmar med henne.”

”Jag tycker att du måste försöka träffa riktiga gentlemän först så du inte råkar ut för en skitstövel som gör att du inte känner dig sugen längre. Därför presenterar jag mig här och nu i hopp om en träff.”

”Vill träffa dig för härliga sexträffar (...) Via mitt jobb reser jag runt mycket i Skåne och Småland och sover många nätter på hotell varje månad.”

”Kan du ses för en snabb avsugning?”

Så gick granskningen till:

Visa

SVT Nyheter Jönköping startade ett konto på en sajt där många säljer sex. Vi utgav oss för att vara en 21-årig kvinna som kallade sig ”Mimi”.

Vi skrev att vi var bosatta i Jönköping och att vi vill pröva på att arbeta som escort.

Prismässigt lade vi oss på ett genomsnittspris jämfört med de andra sexsäljarna och redovisade priserna öppet i profilen.

Kontakten med de som ville köpa sex gick både genom sajtens meddelandetjänst och genom ett mejlkonto vi startade.

Vi sökte aldrig upp någon annan användare utan svarade endast dem som kontaktade oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexhandeln i Jönköping

Mer i ämnet