I klippet kommenterar kammaråklagare Lisa Hedberg mordmisstankarna mot en man i 40-årsåldern efter dagens häktningsförhandling. Foto: SVT

Här häktas misstänkte mördaren efter att kropp hittats på Dumme mosse

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som greps efter att en död man hittats på Dumme mosse häktades under måndagen i Jönköpings tingsrätt. Han och den döde mannen har tidigare haft en affärsmässig relation, men det är okänt vad som kan ligga bakom det misstänkta mordet.

Det var vid lunchtid  på torsdagen förra veckan som larmet kom om att en död man hittats utomhus i skogen någon kilometer från Jönköpings flygplats. Polisen gick därefter ut med informationen att den döde personen med stor sannolikhet är den man i 55-årsåldern som rapporterats försvunnen under onsdagen. Han arbetade som vd på ett mindre företag i länet.

En man i 40-årsåldern kunde några timmar senare gripas. Under fredagsmorgonen var ett området intill den misstänkte gärningsmannens bostad i Jönköping avspärrat av polisen.

Mord Dumme Mosse Jönköping

– Vi har en berättelse som vi nu försöker kontrollera om den stämmer. Det är ett allvarligt brott och vi jobbar nu brett för att försöka utreda vad som har inträffat, säger kammaråklagare Lisa Hedberg.

Även en bilbrand i närheten av Domsands mellan Bankeryd och Habo kopplas till brottsutredningen. Bilen ägs av företaget som den dödade mannen är vd på.

Bilen som brann i torsdags, stående i ett skogsparti mellan Bankeryd och Habo, tillhörde den man som samma dag hittades död på Dumme mosse någon mil därifrån. Foto: SVT/Johannes Tolf

Var lugn under häktningsförhandlingen

Den misstänkte var lugn och samlad när han fördes in till häktningsförhandlingen i handfängsel. När han satte sig ner bredvid sin försvarsadvokat nickade han bara lätt när rättens ordförande ställde frågor till honom.

Den misstänkte mannen har sagt att han varken erkänner eller fönekar gärningen som han misstänks för.

Den döde mannen påträffades i ett skogsparti vid Dumme mosse – är det mordplatsen?

– Det är något som vi utreder, säger Lisa Hedberg.

Både åklagaren och mannens advokat är förtegna om ytterligare detaljer kring brottsutredningen. Domstolen beslutade också att mannen ska genomgå en paragraf 7-undersökning för att utreda den misstänktes psykiska hälsa.

Tidigare ej straffad

När SVT Nyheter Jönköping söker uppgifter om den nu häktade mannen hittar vi inget som tyder på att han sedan tidigare straffats för något brott. Åtal eller beslut om förlängd häktning ska avgöras senast den 24 maj.

I klippet nedan ser du hur det såg ut då polisen spärrade av ett större område efter att den döde mannen hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord Dumme Mosse Jönköping

Mer i ämnet